Sairauksien syy energiaparannuksen näkökulmasta

 

 

Elämä tuo eteemme jatkuvasti tilanteita, jotka haastavat energiajärjestelmäämme, kehoamme ja mieltämme. Voimme kohdata haasteita esimerkiksi tarttuvien tautien tai stressaavien elämäntilanteiden muodossa. Kehollamme on hyvä kapasiteetti vastata näihin haasteisiin. Puolustusjärjestelmämme torjuu pieneliöitä, ja samoin mielellämme on herkät suojamekanismit, jotka suojaavat sen eheyttä. Joskus rasitus kuitenkin ylittää käsittelykykymme ja aiheuttaa pitkäaikaista stressiä, joka heikentää puolustusjärjestelmäämme ja elintoimintojamme. Tämä voi johtaa sairastumiseen.

Energiajärjestelmämme perusta syntyy raskauden aikana ja varhaislapsuudessa. Pienen lapsen keho ja mieli ovat herkkiä, vastaanottavaisia ja haavoittuvia. Lapsen kyky puolustaa itseään tai tulla toimeen ilman vanhempien tukea on heikko. Siksi esimerkiksi perheen sisäiset jännitteet, henkinen tai fyysinen väkivalta sekä hylkäämiskokemukset voivat jättää energiajärjestelmään syviä jälkiä, jotka näkyvät vielä aikuisuudessakin tyypillisinä suojamekanismeina ja toimintamalleina, kuten vetäytymisenä, hyökkäävyytenä, kireytenä ja alistumisena. Traumaattiset tapahtumat, kuten läheisen kuolema ja onnettomuudet, vaikuttavat nekin energiakehomme eheyteen.

Sairastuminen riippuu aina elinvoimamme vahvuudesta suhteessa stressitekijöiden voimakkuuteen ja määrään. Pieni stressitekijä auttaa meitä vahvistumaan ja selviämään suuremmista vastuksista. Esimerkiksi lastentautien sairastaminen lapsuudessa suojaa useilta muilta tartuntataudeilta. Kun kehon elinvoima heikkenee iän tai liiallisen rasituksen myötä, myös alttius sairastua kasvaa. Sairastumisen voivat aiheuttaa ulkoiset tekijät, kuten pieneliöt, tai sisäiset tunnetason jännitteet, jotka vaikuttavat heikentävästi kudosten toimintaan. Esimerkiksi jatkuvan psyykkisen stressin ja vihaisuuden on todettu olevan yhteydessä sydänsairauksiin.